Kolejny chlebek z maszyny, tym razem razowy z dodatkiem siemienia lnianego i pestek dyni.
Na wielu forach czytałam, że chlebki razowe z maszyny średnio się udają, ale ja nie jestem tego zdania.Wg mnie nie ma żadnej różnicy pomiedzy pieczeniem chlebów z różnych rodzaji mąk.
Trzeba tylko pamiętać, żeby dodawać troszkę więcej wody, bo mąka razowa bardziej ją wchłania i to wszystko.
Chlebek jest wariacja chleba słodkiego.
- 250ml wody
- 100ml mleka
- 1 jajko
- 1,5 łyżeczki masła
- 500g mąki pszennej razowej [typ 1850]
- 1 łyżeczka cukru
- 1,5 łyżeczki soli
- 0,5 łyzki drozdzy suchych
Wszystkie składniki wsypać do formy w takiej kolejności jak podałam, z tym, że cukier i sól po przeciwległych rogach a drożdze na środku [na mące].
Ustawić maszyne na program RAZOWY; waga chlebka 750g, średniowypieczony.
Smacznego!
1 komentarz:
Aga, ile dodać siemienia lnianego i dyni? Pozdrawiam :)
Prześlij komentarz