wtorek, 14 września 2010

Chlebek słodki



Chlebek połsłodki idealnie nadający się do dżemów i serów, chociaż my jedliśmy z szynką i równie dobrze smakował. Oryginalny przepis pochodzi z tej strony.

  • 200ml wody
  • 100ml mleka
  • 1 jajko
  • 1,5 łyżeczki masła
  • 300g mąki pszennej [typ 550]
  • 200g mąki pszennej razowej [typ 1850]
  • 1 łyżka cukru
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżki suchych drożdzy

Wszystkie składniki wsypać do formy w takiej kolejności jak podałam, z tym, że cukier i sól po przeciwległych rogach a drożdze na środku [na mące].
Ustawić maszyne na program NORMALNY; waga chlebka 750g, średniowypieczony.




Smacznego!

Brak komentarzy:

Szukaj na tym blogu