Kolejny z moich ulubionych chlebów i powstał całkiem przypadkiem!
Koleżanka poleciła go z tej strony , a ponieważ nie mogłam akurat dostać mąki orkiszowej, użyłam pszennej razowej i muszę stwierdzić, że pomimo tego iż nie jadłam go w oryginalnej wersji ten tez jest wyśmienity!!!
Składniki:
* 800g mąki pszennej razowej
* 1 opakowanie drożdży suchych [7g]
* 2 łyżki oliwy z oliwek
* 1 łyżeczka miodu
* 2 łyżeczki soli
* 600 ml wody ciepłej
* opcjonalnie siemie lniane/slonecznik/sezam/kminek
Mąkę wymieszać z drożdżami, solą i nasionami. Dodać miód, olej i wodę i dobrze wymieszać a następnie dokładnie wyrobić.
Uformować chlebek i włożyć do wysmarowanej wczesniej maslem i obsypanej zarodkami pszennymi foremki [mi z tych proporcji wyszly 2 chlebki z foremek 8cmx21cm].
Piec ok 45-50min w temperaturze 200C.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz