niedziela, 28 marca 2010

Owsiane batoniki


Pyszne, sycące i zawierające wielką ilość błonnika!!! Idealne na przekąskę jak i na zaspokojenie głodu na słodkie. Przepis powstał w wyniku kombinacji wielu innych przepisów na ciasteczka owsiane i został zmodyfikowany specjalnie na potrzeby diety South Beach.


Składniki:

* 1 szklanka maki razowej żytniej
* szklanka płatków owsianych górskich
* pół szklanki zarodków pszennych
* pół szklanki słonecznika
* pół szklanki suszonych moreli
* pół szklanki suszonych śliwek
* pół szklanki rodzynek
* szklanka mleka 0,5%
* 4 łyzki fruktozy
* 1/4 szklanki oleju sezamowego

Suszone owoce pokroić na małe kawałeczki. Wszystkie składniki wymieszać dokładnie ze sobą, wyłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Uformować z masy prostokąt i dobrze przygnieść.
Piec w temperaturze 200C przez ok 10-15 min [w zależności od grubości placka - mój miał grubość ok 0,5-0,7cm i piekłam 15 min]. Po upieczeniu pokroić placek na mniejsze części.

Smacznego!

W wersji niedietetycznej fruktozę można zamienić cukrem, mleko 0,5% - 2%.

1 komentarz:

Kropka pisze...

właśnie zrobiłam...to jest przepyszne!!!!

Szukaj na tym blogu