niedziela, 7 lutego 2010

Słodka gąsienica


Słodka gąsienica to miekkie, puszyste i lekko słodkie bułeczki. Doskolane nadają sią na śniadanie, kolację czy też na deser. Ja jadam je z masłem lub z dżemem, ale mój mąż np. lubi je z żółtym serem.
Oryginalny przepis pochodzi z tej strony.

Składniki:

* 1 szklanka ciepłego mleka
* 24g drożdży
* 4 łyżki cukru
* 1/4 łyżeczki soli
* 110g masła
* 4 szklanki mąki
* 2 roztrzepane jajka

Z drożdży mleka i cukru zrobic zaczyn. Dodać go później do mąki z solą, roztopionego wystudzonego masła, jajek i wyrobić.
Odstawic do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto jeszcze raz lekko wyrobić i podzielić na 16 równych części. Następnie formować z nich owalne bułeczki i układać je na wysmarowanej tłuszczem blaszce jedna koło drugiej. Odstawić do wyrośnięcia.
Po tym czasie posmarować gąsienicę jajkiem roztrzepanym z mlekiem.
Piec 23 min w temp. 180C.

Smacznego!



Bułeczki nadają się do mrożenia jednak możemy je włożyć do zamrażarki zaraz przed wyrobieniem bułek [przed drugim wyrośnięciem]. W zamrażarce ciasto możemy przechowywać do 30 dni [gdy chcemy je upiec, wyciagnąć, postawić w temperaturze pokojowej i jak podwoja swoją objętość upiec].

Brak komentarzy:

Szukaj na tym blogu