Przepis na to ciasto pochodzi od mojej koleżanki Gosi, a dokładnie z tej strony.
Przepis prosty i szybki. Żadnego ucierania ani zagniatania! :)
Rzekłabym, że to raczej wariacja na temat jablecznika, ale na pewno tematem przewodnim są jabłka!
Składniki
1 szklanka mąki- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka kaszy manny
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1,5 kg jabłek
- 0,5 kostki margaryny
- cynamon
Wszystkie suche składniki dokładnie wymieszać. Jabłka obrać i oczyścić z szypułek, następnie pokroić w plasterki i podsmażyc w garnku dodając do smaku cynamon.
Blaszkę wysmarować tłuszczem.
Na spód wysypać 1 szklanke mieszanki, na to zetrzeć 1/3 z 0,5 kostki margaryny i na to wyłożyć połowę jabłek. I znów wysypać 1 szklankę mieszanki, 1/3 z 0,5 kostki margaryny i drugą połowę jabłek.
Na wierzch wysypać ostatnią szklanke mieszanki i zetrzeć ostatnią 1/3 z 0,5 kostki margaryny.
Piec w temp 180C przed ok 45-50 min.
Smacznego! :)
2 komentarze:
Cieszę się, że skorzystałaś z mojego przepisu :)
PS. Aga, cały czas czekam na te Twoje pyszne torty z Hawajów i ostatnie torty w kształcie barbie. Obijasz się ostatnio ;)
ja kiedys zrobilam wg tego przepisu jablecznik i tak nikomu nie smakowal, ze wyladowal w smieciach :(
Prześlij komentarz