poniedziałek, 27 września 2010

Ekspresowy jabłecznik


Przepis na to ciasto pochodzi od mojej koleżanki Gosi, a dokładnie z tej strony.
Przepis prosty i szybki. Żadnego ucierania ani zagniatania! :)
Rzekłabym, że to raczej wariacja na temat jablecznika, ale na pewno tematem przewodnim są jabłka!


Składniki


  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka kaszy manny
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 kg jabłek
  • 0,5 kostki margaryny
  • cynamon

Wszystkie suche składniki dokładnie wymieszać. Jabłka obrać i oczyścić z szypułek, następnie pokroić w plasterki i podsmażyc w garnku dodając do smaku cynamon.

Blaszkę wysmarować tłuszczem.
Na spód wysypać 1 szklanke mieszanki, na to zetrzeć 1/3 z 0,5 kostki margaryny i na to wyłożyć połowę jabłek. I znów wysypać 1 szklankę mieszanki, 1/3 z 0,5 kostki margaryny i drugą połowę jabłek.
Na wierzch wysypać ostatnią szklanke mieszanki i zetrzeć ostatnią 1/3 z 0,5 kostki margaryny.

Piec w temp 180C przed ok 45-50 min.

Smacznego! :)

2 komentarze:

Gosia pisze...

Cieszę się, że skorzystałaś z mojego przepisu :)
PS. Aga, cały czas czekam na te Twoje pyszne torty z Hawajów i ostatnie torty w kształcie barbie. Obijasz się ostatnio ;)

Rodzina Kaim pisze...

ja kiedys zrobilam wg tego przepisu jablecznik i tak nikomu nie smakowal, ze wyladowal w smieciach :(

Szukaj na tym blogu