sobota, 23 stycznia 2010

Razowe drożdżówki z budyniem



Przepyszne!!! Robilam je juz kilka razy, na różne sposoby... Za każdym razem tak samo dobre i ZAWSZE się udają! Przepis trochę zmodyfikowany a oryginalny pochodzi od mojej koleżanki Gosi z tej strony.

Składniki:

* 500g maki pszennej razowej [typ 1850]
* 1/2 szklanki podgrzanego mleka
* 4 łyżki cukru
* 40g drożdży
* 100g rozpuszcoznego masla lub margaryny
* 1 opakowanie cukru waniliowego
* 2 jajka + 1 żółtko [białko zostawić do posmarowania drożdżówek przed upieczeniem]
* 2 budynie śmietankowe
* 3 szklanki mleka

Drożdże i cukier rozpuścić w ciepłym mleku i odstawić aż ruszą.
Do mąki wlać rozpuszczone masło, jajka, cukier waniliowy, i rozpuszczone drożdze i wyrobić. Odstawić w ciepłe miejsce do czasu aż ciasto podwoi swoją objętość.
W tym czasie przygotowac masę budyniową, czyli zrobić budynie wg przepisu z tym, że tylko w 3 szklankach mleka. Odstawić do ostygniecia.

Wyrośnięte ciasto jeszcze raz lekko wyrobić i podzielić na 9-10 równych części [w zależności od tego jak duze chcemy drożdżówki]. Każdą z części uformować w wałeczek o dlugości ok 25-30cm. Wałeczek związać w supełek ale nie na środku tylko na jednym z końców, a drugi koniec [dłuższy] przepleść przez środek i jeszcze raz tak samo. Na środku zrobić wgłębienie [można użyć szklanki lub literatki].
Do wgłębienia nakładać masę budyniową. Brzegi drożdżowki wysmarować białkiem.

Piec ok 20-30min w temperaturze 180C.

Smacznego!!! :D





Brak komentarzy:

Szukaj na tym blogu