Kolejny z moich ulubionych chlebów! Pełen ziaren i niebiańsko chrupki! :)
Przepis pochodzi z głowy! :D
Składniki:
* 450g mąki razowej pszennej [typ 1850]
* 250g mąki razowej żytniej [typ 1850]
* 45g drożdży
* 1 łyżeczka cukru
* 2 łyżeczki soli
* ok 1 litra ciepłej wody
* pół szklanki siemienia lnianego
* 1/4 szklanki słonecznika
* 1/4 szklanki pestek dyni
* 1/4 szklanki płatków z 3 zbóż lub innych
Drożdże rozrobić z niewielką ilością wody i cukrem. Odstawić do czasu aż roztwór zacznie bąbelkować.
W międzyczasie wymieszać pozostałe suche składniki.
Jak drożdże będą już gotowe, wlać je do mąki i ziaren, wymieszać i dodać pozostałą wode. Dobrze wymieszać i odstawić do wyorśniecia [ok 30min].
Po tym czasie wymieszać ciasto i przełożyć do foremki wysmarowanej masłem i obsypanej mąką lub zarodkami pszennymi.
Posypać na wierzchu mąką i odstawić do ponownego wyrośnięcia.
Piec ok godziny w temp 200C, po tym czasie ciasto wyciągnąć i jeszcze dopiec bez foremki z 20-30min w tej samej temperaturze.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz