sobota, 30 stycznia 2010

Pszenno-żytni chleb razowy z ziarnami


Kolejny z moich ulubionych chlebów! Pełen ziaren i niebiańsko chrupki! :)
Przepis pochodzi z głowy! :D

Składniki:
* 450g mąki razowej pszennej [typ 1850]
* 250g mąki razowej żytniej [typ 1850]
* 45g drożdży
* 1 łyżeczka cukru
* 2 łyżeczki soli
* ok 1 litra ciepłej wody
* pół szklanki siemienia lnianego
* 1/4 szklanki słonecznika
* 1/4 szklanki pestek dyni
* 1/4 szklanki płatków z 3 zbóż lub innych

Drożdże rozrobić z niewielką ilością wody i cukrem. Odstawić do czasu aż roztwór zacznie bąbelkować.
W międzyczasie wymieszać pozostałe suche składniki.
Jak drożdże będą już gotowe, wlać je do mąki i ziaren, wymieszać i dodać pozostałą wode. Dobrze wymieszać i odstawić do wyorśniecia [ok 30min].
Po tym czasie wymieszać ciasto i przełożyć do foremki wysmarowanej masłem i obsypanej mąką lub zarodkami pszennymi.
Posypać na wierzchu mąką i odstawić do ponownego wyrośnięcia.

Piec ok godziny w temp 200C, po tym czasie ciasto wyciągnąć i jeszcze dopiec bez foremki z 20-30min w tej samej temperaturze.

Smacznego!!!







Brak komentarzy:

Szukaj na tym blogu