To mój ulubiony chleb. Aby znaleźć ten smak przerobiłam wiele przepisów i nawet nie umiem powiedzieć skąd pochodzi oryginalny przepis, bo ten jest kombinacją kilku.
Jest to chleb z tych cięższych i wilgotnych - takie jak lubię! Szczerze polecam!!!
Składniki:
- 42g świeżych drożdży
- ok 1 litra ciepłej wody
- 700g mąki razowej pszennej
- 2 łyżeczki soli
- 0,5 szklanki siemienia lnianego
- 0,5 szklanki słonecznika
Drożdże rozrobić ze szklanką ciepłej wody i poczekać aż ruszą (zaczną bąbelkować). W tym czasie połączyć przesianą mąkę i pozostałe składniki.
Gotowe drożdże dolać do mąki i wymieszać - będzie dosyć rzadka masa. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia - ok 30min.
Wymieszać łyżką i przelać do foremki keksówki wysmarowanej wcześniej masłem i (opcjonalnie) wysypanej np. zarodkami pszennymi i znów odstawić do wyrośnięcia na ok godzinę.
Piec ok 10 min w temp. 220C, po czym zmniejszyć temp. do 200C i piec ok godziny.
Smacznego!
1 komentarz:
A czy możesz Aguś napisać ile drożdży suchych trzeba dać?Czy nie bardzo?W weekend by sobie zrobiła ten chlebuś.
Prześlij komentarz