niedziela, 6 grudnia 2009

Bułeczki śniadaniowe (pszenne)


Bardzo smaczne, proste i szybkie w wykonaniu bułeczki. Przyznam się, że to mój debiut jeżeli chodzi o bułki.
Ale nie było większych problemów z ich upieczeniem. Są bardzo delikatne.
Jednak następnym razem nieco zmodyfikuję przepis.

Składniki:

   - 2 łyżeczki suszonych drożdży (dałam cale opakowanie 7g)
   - szklanka (250ml) mleka lub wody
   - 1 łyżeczka cukru
   - 1/3 szklanki oleju lub 2 łyżki miękkiego masła (ja dałam olej bo masło było twarde ;) )
   - 500g mąki pszennej
   - 1 jajko
   - 1 łyżeczka soli

Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z cukrem. Odstawić do momentu aż ruszą.
Mąkę przesiać i połączyć z pozostałymi składnikami. Dodać rozrobione drożdże i dobrze wyrobić(ok 5-10min) aż ciasto będzie elastyczne. Ciasto położyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 30min do wyrośnięcia lub do podwojenia objętości.
Po wyrośnięciu ciasto jeszcze raz troszkę wyrobić, podzielić na 10 części (wyjdą małe bułeczki) i formować bułki.
Układać na blasze w odstępach co ok 2,5 cm i odstawić na kolejne 30 min do wyrośnięcia.
Piec ok 15-20 min w temp. 220C lub do zarumienienia się wierzchu bułeczek.

Smacznego!



Oryginalny przepis pochodzi z tej strony.

Brak komentarzy:

Szukaj na tym blogu