środa, 23 grudnia 2009

Polewa czekoladowa (zawsze błyszcząca)

Musiałam od razu zapisać sobie ten przepis, bo znając moje możliwości notatkę bym gdzieś zapodziała i ciężko byłoby mi go znaleźć, a polewa jest naprawdę idealna. Przepisałam przepis co do słowa, bo nic nie trzeba w nim zmieniać! ;)
A oryginalny przepis pochodzi (oczywiście) z tej strony.

Skladniki:
*4 łyżki cukru
*2 łyżki kwaśnej śmietany 

*3 łyżki kakao
*60 g masła
*1 łyżeczka żelatyny
 

Żelatynę zalać niewielką ilością gorącej wody. Wymieszać, do rozpuszczenia. Resztę składników zagotować. Dodać  żelatynę do reszty masy. Wymieszać dobrze i przestudzić. Jak już lekko zgęstnieje, polać ciasto. (Polewy z tego przepisu wychodzi nieznacznie więcej niż potrzeba do ciasta.) 

Brak komentarzy:

Szukaj na tym blogu