czwartek, 3 grudnia 2009

Faworki



 Faworki kojarzą mi sie tylko z Babcią...
Ona robiła je najlepsze!
Robi się je błyskawicznie i prosto!
Polecam na szybką, niezapowiedzianą wizytę gości!

 
Składniki:
  • 0,5 kg mąki
  • 5 żółtek*
  • szczypta soli
  • 3/4 szklanki śmietany 12%
  • łyżka spirytusu
  • 2 łyżki cukru pudru
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania
 
Mąkę przesiać i dodać pozostałe składniki. Dobrze wyrobić, aby ciasto było elastyczne. Rozwałkować na placek ok 3 mm i wycinać prostokąty o wymiarach 8cmx3cm.
W środku zrobić nacięcie o dlugości mniej wiecej 1 cm i przeplatać przez nie jeden z końców prostokąta.
Smażyć partiami na gorącym tłuszczu. Odstawić do odsączenia, posypać cukrem pudrem.

 
Smacznego!

 
*białka można zamrozić, aby poźniej wykorzystać np. do bezy

 
Oryginalny przepis pochodzi z domowych zapisków.

Brak komentarzy:

Szukaj na tym blogu