środa, 2 grudnia 2009

Gniazdka



Uwielbiam gniazdka i aż nie mogłam uwierzyć, że przepis na nie jest tak dziecinnie prosty, chociaż na wyciskanie ciasta poszly mi dwie szpryce, ale widocznie nie byly nic warte ;) Jednak na następny raz przygotuję juz twardą szpryce!




Składniki:
  • 25 dag mąki
  • 20 dag masła lub margaryny
  • 0,5l wody
  • 6 jajek
  • szczypta soli
Na lukier:
  • szklanka cukru pudu
  • troche gorącej wody
  • sok z cytryny 
Wodę zagotować z tłuszczem i solą. Dodać przesianą mąkę i mieszać dotąd, aż ciasto zrobi się gładkie i będzie odstawać od ścianek garnka. Odstawić do wystudzenia. Następnie ucierać dodając po jednym jajku. Odstawić na jakieś 30 min.

Pergamin pociąć na kwadraty o boku ok 5-6cm. Ciasto nałożyć do szprycy i wyciskać po dwa kółka, jedno na drugim na papier.
Przenosić ciasto na rozgrzany olej układając papierkiem do góry.
Po chwili papier zdjąć. Smażyć po 3-4 minuty z każdej strony.

Po wyciągnieciu odłożyć na recznik papierowy w celu odsączenia tłuszczu. W międzyczasie przygotować lukier.

Cukier wsypać do miseczki i dodać troszkę gorącej wody (ok 3-4 łyżki) i wymieszać. Dodać soku z cytryny i dalej mieszać. Jeżeli lukier jest za gęsty dodać jeszcze wody.

Gniazdka smarować pędzelkiem zamoczonym w lukrze.

Smacznego!


Oryginalny przepis pochodzi z tej strony.

Brak komentarzy:

Szukaj na tym blogu