Uwielbiam gniazdka i aż nie mogłam uwierzyć, że przepis na nie jest tak dziecinnie prosty, chociaż na wyciskanie ciasta poszly mi dwie szpryce, ale widocznie nie byly nic warte ;) Jednak na następny raz przygotuję juz twardą szpryce!
Składniki:
- 25 dag mąki
- 20 dag masła lub margaryny
- 0,5l wody
- 6 jajek
- szczypta soli
- szklanka cukru pudu
- troche gorącej wody
- sok z cytryny
Pergamin pociąć na kwadraty o boku ok 5-6cm. Ciasto nałożyć do szprycy i wyciskać po dwa kółka, jedno na drugim na papier.
Przenosić ciasto na rozgrzany olej układając papierkiem do góry.
Po chwili papier zdjąć. Smażyć po 3-4 minuty z każdej strony.
Po wyciągnieciu odłożyć na recznik papierowy w celu odsączenia tłuszczu. W międzyczasie przygotować lukier.
Cukier wsypać do miseczki i dodać troszkę gorącej wody (ok 3-4 łyżki) i wymieszać. Dodać soku z cytryny i dalej mieszać. Jeżeli lukier jest za gęsty dodać jeszcze wody.
Gniazdka smarować pędzelkiem zamoczonym w lukrze.
Smacznego!
Oryginalny przepis pochodzi z tej strony.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz