czwartek, 3 grudnia 2009

Biszkopt



Najprostszy i najzdrowszy biszkopt jaki istnieje! Idealny na torty dla dzieci!!! Przepis dostałam od swojej przyjaciółki Korneli.
Najwiekszą tajemnicą udanego biszkoptu wg tego przepisu jest długie i staranne miksowanie składników, jak i rzucenie nim o ziemię, zaraz po upieczeniu! Tak, tak! Rzucenie! Wiele osób za głowe się łapie jak to słyszy (łącznie z moją mama na początku), ale chodzi tu o to, aby biszkopt doznał takiego szoku, żeby juz później nie opadł!


Składniki*:
  • 6 jaj
  • 6 łyżek cukru
  • 6 łyzek mąki
  • szczypta soli

 Najpierw ubić białka ze szczyptą soli na sztywno. Poźniej, stale miksując, dodawać po jednej łyżce cukru. Jak już wsypiemy cały cukier, to stopniowo dodawac  żółtka, a po nich po 1 łyżce mąki.
Ciasto przelać na wcześniej wysmarowaną tluszczem i obsypana kasza manną lub bułką tartą tortownicę lub inną blaszkę.
Piec ok 40 min w 180C.

Zaraz po upieczeniu wyciągnąć blaszkę z piekarnika, objechać brzegi blaszki nożem i rzucić blaszką o ziemię z 3-4 razy z wysokości ok 50-60cm!!! Proszę uwierzyć, że to jest całą tajemnicą udanego biszkoptu!!!!!


Smacznego!


*podane proporcje sa na dużą tortownicę lub na blaszkę 30x40cm

Brak komentarzy:

Szukaj na tym blogu