środa, 2 grudnia 2009

Mini Pavlova




Hmm... "chodziła" za mną już od dłuższego czasu, chociaż aż wstyd się przyznać nigdy jej nie jadłam. Pomyślałam jednak sobie, że urodziny dziewczynek to znakomita okazja na takie cudeńka.
I co najważniejsze samo wykonanie jest bajecznie proste!



Składniki:

  • 5 białek z jajka
  • szklanka drobnego cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka octu winnego
  • szczypta soli
  • 500ml śmietany kremówki
  • wiórki czekoladowe*


Białka ubić ze szczyptą soli na sztywna pianę. Dodać cukier i dalej ubijać. Wsypać mąkę ziemnaczaną, wlać ocet i dokładnie wymieszać.

Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Można obrysować koła, ale można i na oko wykładać masę formując koła. Pamietać należy, aby zostawić odstępy, bo beza troszkę rośnie!

Piekarnik rozgrzać do 180C. Włożyć blaszkę z bezami i od razu zmniejszyć grzanie w piekarniku do 150C. Piec przez 30 min, następnie wyłączyć piekarnik i trzymać bezy jeszcze przez ok 30min, po czym wyciągnąć i ostudzić.

Kremówkę ubić i wyłożyć na ostudzone bezy. Posypać wiórkami czekoladowymi.

Mini Pavlova jest najlepsza na świeżo, bo po jakimś czasie beza nabiera wilgoci z kremówki i nie jest już taka chrupiąca.




*mogą być też owoce sezonowe


Oryginalny przepis pochodzi z tej strony .

Brak komentarzy:

Szukaj na tym blogu